Visa alla (2)
Visa alla (2)

Gripsholmsskolan hotas av vite

Uppdaterad
Publicerad

Gripsholmsskolan kan tvingas betala 400 000 kronor i vite om inte de eleverna som går om årskurs fem omedelbart byter skola.

Skolinspektionen har nu utrett rektorns beslut om att låta elever på Gripsholmsskolan gå om årskurs fem, med anledning av att skolan saknar tillstånd att bedriva årskurs sex-verksamhet under höstterminen.

”Utredningen visar att rektorn fattat enskilda elevbeslut utan giltiga skäl”, skriver Skolinspektionen.

– Vi har granskat de beslut som rektor har fattat och de är inte giltiga skäl för omgång. Det är också så att vi bedömer att skälet till att Gripsholmsskolan har beslutat om omgång för eleverna, det är för att de ska gå kvar på sin skola, säger Agneta Sandén, chef för inspektionsavdelningen i Linköping.

Därför beslutade man i dag om ett föreläggande med vite på 400 000 kronor för att få Gripsholmsskolan att se till att inga elever går om, utan i stället omedelbart ges möjlighet att få utbildning i rätt årskurs.

”En lagtolkningsfråga”

Skolinspektionen kräver att skolan omgående informerar elevernas hemkommuner, som har ansvaret för att ordna skolplats åt eleverna.

– Skolinspektionen har sagt sitt i en lagtolkningsfråga. Strängnäs kommun genom utbildningskontoret forsätter nu arbetet med att se till att eleverna har skolgång. Det kan vara i en kommunal eller fristående skola – med tillstånd av Skolinspektionen att bedriva undervisning – i Strängnäs eller i en annan kommun, säger Rolf Brunell, tf. utbildningschef i Strängnäs i en kommentar.

Lärare kan byta skola

Utbildningskontoret uppges ha haft en dialog med representanter för Gripsholmsskolans styrelse, rektor och med föräldrarna rörande att eleverna under höstterminen skulle gå på Mariefreds skola.

Diskussioner ska även ha förts om att lärare från Gripsholmsskolan tillfälligt skulle anställas på Mariefreds skola.

Redan i mitten av augusti krävde Skolinspektionen att Gripsholmsskolan skulle säkerställa att ingen elev går om årskurs fem utan giltiga skäl, något som skolan inte rättat sig efter.

– Ansvaret för att situationen uppkommit ligger på Gripsholmsskolan, säger Agneta Sandén.

För att de skickade in sin ansökan för sent?

– Ja.

Trots detta hoppas berörda elevers föräldrar ändå på en lösning som gör att eleverna får gå kvar på sin skola.

– Vi hade önskat oss en lösning tillsammans med Skolinspektionen. Att man inte bara pekar på fel som har begåtts, utan även kan vara så kompetent att man kan peka ut en lösning, säger föräldern Petra Larsson.

Senast den 9 september ska Gripsholmsskolan redovisa vilka åtgärder man vidtagit för att rätta till bristen. Om åtgärderna inte bedöms vara tillräckliga kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att skolan ska betala vite på 400 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer