Elever på Gripsholmsskolan i Mariefred Foto: SVT

Hel klass kan få gå om femman

Uppdaterad
Publicerad

Privata Gripsholmsskolan i Mariefred saknar tillstånd för att undervisa sjätteklassare i höst. Skolan ansökte om tillståndet för sent, och får starta årskurs sex först vårterminen 2014.

För att barnen ska slippa byta till den kommunala skolan, vill föräldrar nu att barnen ska gå om femte klass.

– Det är inte så att det är fel att gå i Mariefredsskolan, men det handlar om en grupp elever som ska flyttas hit och dit och snurras runt, säger Jesper Waldersten, förälder till ett av barnen, till P4 Sörmland.

Gripsholmsskolan startade för fyra år sedan och kombinerar svensk och finsk grundskoletradition. Nu är den äldsta klassen redo att börja sexan men ansökan lämnades in för sent och hur det blir med eleverna är oklart.

Strängnäs kommun är enligt P4 Sörmland inte beredd att gå in som tillfällig huvudman för skolan. Man hänvisar istället barnen till den kommunala skolan i Mariefred.

– Vi kan inte ta in personal från andra huvudmän under vårt paraply. Vi skulle hamna i en helt omöjlig situation, säger Fredrik Lundgren (FP) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Gripsholmsskolans rektor samlar nu in ansökningar från klassens föräldrar om att eleverna ska gå om femte klass.  Sen är det upp till kommunen att fatta beslut och säga ja eller nej till upplägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer