Sedan i vintras har en vänsterextrem grupp genomfört ett 30-tal attacker mot meningsmotståndare i Mälardalen. Foto: ArkivbildVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tiotal vänsterextremister gripna av polis

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer har gripits i morgonens tillslag mot vänsterextrema. Polisen har bland annat beslagtagit gatustridsvapen och brandbomber.

– Det har gripits cirka fem stycken i Eskilstuna och cirka tio totalt, säger en poliskälla till SVT Sörmland.

Vid husrannsakan uppges polisen ha beslagtagit ”en mängd material”.

Enligt Sörmlandspolisens presstalesman Fredrik Wallén handlar det bland annat om gatustridsvapen och brandbomber.

– Om man enbart utgår från tillslag i Eskilstunaområdet så har vi gjort ett stort antal beslag. De beslagen har bland annat redan nu gett underlag för att inleda en ny förundersökning om förberedelse till grov mordbrand, säger Fredrik Wallén till SVT Sörmland.

– Genom tillslaget har vi kunnat förhindra en planerad mordbrand.

Han bekräftar att tillslaget gäller brottsutredningar kopplade till det vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten.

Attack i Kolsva

Johanna von Wovern, presstalesman vid polisen i Västmanland, bekräftar i sin tur uppgifterna om antalet gripna.

Hon säger även till SVT att tillslaget kopplas till två utredningar. En av dem är en utredning hos Västmanlandspolisen som rör skadegörelse, olaga hot och två fall av grov misshandel i Kolsva den 29 september 2012. Då attackerade ett trettiotal personer en festförberedelse i Folkets park och slog sönder bilar och misshandlade två personer. Det ska ha varit högerextrema som anordnade festen.

Fem av de gripna i morgonens räd gäller just utredningen av den händelsen i Kolsva. Brottsmisstankarna är skadegörelse, olaga hot och grov misshandel.

Gripandena ska ha skett i Västra Götaland, Sörmland och Stockholm.

Grov misshandel

Övriga gripanden har enligt Johanna von Wowern koppling till en utredning av en grov misshandel i centrala Stockholm den 14 september i år. Polisen har samarbetat med City Åklagarkammare i Stockholm och åklagarkammaren i Västerås.

Det var vid 06-tiden på tisdagsmorgonen som polisen slog till mot ett antal lägenheter, där personer kopplade till Revolutionära fronten greps. Enligt Eskilstuna-Kuriren gjordes tillslag på inte mindre än 13 olika adresser i Mälardalen och Stockholm, i projektet som ska kallas Eskil.

– Vi jobbar intensivt med en utredning som pågår på flera platser, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, till TT.

Hon vill inte bekräfta uppgifterna om vilken grupp tillslagen riktats mot.

– Vi utreder inga misstänkta grupperingar, utan personer misstänkta för brotten, säger hon till TT.

Extremistkrig i Mälardalen

SVT Sörmland har tidigare rapporterat om det pågående extremistkriget i Mälardalen. Sedan förra hösten har Revolutionära fronten, enligt polisen, utfört ett 25-tal dåd enbart i Eskilstuna. Det handlar om telefonhot, skadegörelse, kemikalieattacker och misshandel.

Enligt polisen är Revolutionära fronten ett löst sammansatt och rikstäckande nätverk av vänsterextremister, vars attacker i Eskilstuna och Västerås har riktats mot meningsmotståndare på den extrema högerkanten.

– Det är cirka tio män i övre tonåren, som står för alla våldsdåden. Och det är samma gärningsmän här i Eskilstuna som tidigare även utfört dåden i Lindesberg, Örebro, Västerås, Jönköping, liksom i Köpenhamn. De är kända hos oss, men ännu har vi inte lyckats gripa någon för det här brottet, sade Fredrik Hedlund på Sörmlandspolisen till SVT Sörmland i mitten av augusti.

Högerextremisterna ska i sin tur ha hämnats vid minst tre tillfällen.

Knivskars i bröstet

Efter en dag fylld med konfrontationer mellan vänster- och högergrupperingar i Eskilstuna i maj beslutade sig en grupp ur den senare falangen att hämnas på en 19-årig man. Beväpnade med batonger och baseballträ uppsökte de adressen där 19-åringen övernattade och i tumultet som uppstod knivskars en 29-årig högerextremist svårt i bröstet.

19-åringen, som har koppling till ett vänsterextremt nätverk, åtalades för försök till mord men friades i augusti från anklagelserna av Eskilstuna tingsrätt, som menade att han handlade i nödvärn.

Bland dåden mellan grupperingarna finns även en attack mot 21-årig man och hans flickvän i Eskilstuna. De möttes av maskerade män med släggor som krossade flera rutor på parets bil. Enligt polisen ska vänsterextremister ha legat bakom.

100 brottsaktiva

Sedan april i år arbetar polisen mer systematiskt för att utreda vänstervåldet. Eskilstunapolisen arbetar tillsammans med närliggande polismyndigheter, men byter också information med Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen uppskattar att det finns omkring 100 brottsaktiva vänsterextremister. Enligt tidigare kartläggningar står vänsterextremister för ungefär hälften av de politiskt motiverade brotten i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet