Se när polisen följer den misstänktes flyktväg efter branden. Foto: Polisen/SVT

10 år sedan Statt brann ner i Eskilstuna – polisen: ”Väldigt chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, 25 februari, är det tio år sedan hotellet Statt i Eskilstuna brann ner. En gärningsman dömdes i tingsrätten, men frikändes sedan i hovrätten som inte tyckte att DNA-bevisningen räckte.

Klockan 04.08 den 25 februari 2009 går brandlarmet på hotellet Statt. Några minuter senare får dåvarande kriminalkommissarie Svante Melin ett telefonsamtal.

– De sa att hela Statt stod i full brand. Det var självklart väldigt chockande, säger han.

Statt-branden i Eskilstuna

”Fruktansvärd katastrof”

Under resan in till stan förbereder han sig på det kommande arbetet.

– Jag tänkte på hur det skulle organiseras med anhöriga, hur många som omkommit och var det fanns plats att ta hand om alla kroppar.

Men räddningstjänsten och väktarna på plats lyckas evakuera alla 113 gäster.

– Det var en helt underbar känsla.

Åtta personer fick dock föras till sjukhus med lättare rökskador, men alla överlever.

– Det var en otäck olycka som kunde ha blivit en fruktansvärd katastrof i mänskligt lidande, men som vi klarade oss ifrån, säger Svante Melin.

Den vitklädde mannen

Svante Melin var kriminalkommissarie och operativt ansvarig under polisens utredning av Statt-branden i Eskilstuna 2009. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Restaurangdelen i hotellet totalförstörs. Polisen misstänker tidigt att branden är anlagd och att någon hällt på brandfarlig vätska och tänt på.

Polisens utredning tar fart redan samma dag, efter att man fått in övervakningsbilder från kameror både inifrån och utanför hotellet. Filmerna släpps till medierna. På flera av filmerna ses en vitklädd man springa ut genom gränden bakom hotellet bara 16 sekunder efter att branden anlagts.

– Sedan fick vi ett samtal från en som kände en person som alltid gick klädd på det sättet. Honom hämtade vi in till förhör, säger Svante Melin.

I några soptunnor i närheten av hotellet hittas vita byxor, en keps, tröja och handskar.

Redan dagen efter branden anhålls en då 38-årig man misstänkt för grov mordbrand. Men han släpps två dagar senare då DNA-analyserna inte matchar spåren som hittas på de upphittade kläderna.

– Vi skulle inte ha pekat ut honom som misstänkt från början, men det berodde på att man från pressen gick ut med det väldigt tidigt eftersom de fick uppgifter från hans kompis. Annars hade vi inte gått ut med det.

Rättegången tas om

Det dröjer ungefär två månader innan en ny man, då 29 år gammal, anhålls misstänkt för branden. Hans DNA matchar spåren på kläderna och det finns flera vittnen som sett mannen på hotellet kvällen före branden. En övervakningsfilm visar hur han befinner sig i foajén vid 21-tiden den 24 februari.

Han döms i tingsrätten två gånger, först till livstid sedan till 18 års fängelse, efter att rättegången görs om på grund av rättegångsfel. Tre turkiska vittnen har förhörts av åklagarsidan, som får läsa upp vittnesförhören i domstolen trots att försvarsadvokaten inte fått tillfälle att ställa frågor till dem. Innan rättegången tas om får advokaten följa med till Turkiet och höra vittnena.

I den andra domen är antalet målsägande 71 stycken. De materiella skadorna på hotellet beräknas till 200 miljoner kronor. Motivet står att finna i konkurrensen till andra krogar i Eskilstuna, enligt tingsrätten.

Fortfarande ouppklarat

29-åringen själv nekar till brott och menar att han varit hemma vid tiden för brottet. Han medger att de upphittade kläderna är hans, men att han antingen lånat ut dem till någon annan eller att han glömt kvar dem i en bil. Domen överklagas till hovrätten, som frikänner honom i maj 2010. Då har han suttit häktad i närmare 400 dagar.

DNA-bevisningen räcker inte, utan hovrätten menar att det inte går att utesluta att någon annan person haft på sig kläderna när gärningen begicks. Gärningsmannens ansikte syns inte heller på övervakningsbilderna.

Tio år senare är fallet fortfarande ouppklarat. Svante Melin säger att nya uppgifter måste tillkomma för att fallet ska kunna lösas.

– Jag tror inte att en gärningsman gör det här utan att ha blivit ombedd till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statt-branden i Eskilstuna

Mer i ämnet