150 datorer stals från Gripsholmsskolan i Mariefred. Polisen uppmanar nu allmänheten att vara uppmärksamma på att datorer som säljs vidare har kvitton som kan styrka att de är inköpta ärligt. Foto: Gripsholmsskolan

Jättestöld i Mariefred – 150 datorer försvann från Gripsholmsskolan

Uppdaterad
Publicerad

150 datorer stals natten mot tisdagen från Gripsholmsskolan i Mariefred i Strängnäs kommun.

– Det är väldigt fräckt att någon stulit barnens datorer, säger rekorn Nina Lidfors.

Polisen misstänker att tjuvarna kommer att försöka sälja datorerna och uppmanar allmänheten att inte köpa datorer utan att kontrollera ursprunget.

– Inför skolstarten är det många som är i behov av datorer och det kan kännas lockande att köpa en dator till ett väldigt bra pris. Men som köpare finns en skyldighet att kontrollera att man inte köper stöldgods, säger Peter Sigurd, kommunpolis i Strängnäs.

Polisen hoppas på tips

I ett inlägg på Facebook varnar Strängnäspolisen för att de stulna Macbookdatorerna nu finns i omlopp. Samtidigt som de hoppas få in tips.

– Så här många datorer är ju knappast för eget bruk och därför har vi goda förhoppningar om att komma i kontakt med någon som blivit erbjuden att köpa en dator billigt eller sett en mycket lockande annons.

På Gripsholmsskolan i Mariefred kommer en del av undervisningen planeras om på grund av stölden.

– Vi kommer att få jobba på ett lite annorlunda sätt till det att datorerna ersatts. Det innebär till exempel att barnen kommer behöva samsas om datorerna som finns kvar, säger rektorn Nina Lidfors.

Får dela med sig

Det är ingenting som rektorn ser som negativt för barnen.

– Det är väldigt fräckt att någon stulit barnens datorer men att lära sig dela med andra är faktiskt någonting positivt för eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.