17 000 patienter i Sörmland struntade i sitt tandläkarbesök förra året Foto: SVT/TT

17 000 patienter i Sörmland struntade i sitt tandläkarbesök förra året

Publicerad

Det kan vara svårt att få en tid hos Folktandvården i Sörmland på grund av personalbrist. Men en del resurser går till spillo när patienter struntar i att avboka ett besök och helt enkelt uteblir. 4 000 tandläkartimmar gick verksamheten miste om förra året.

Under hela förra året var det 17 000 besök hos Folktandvården Sörmland där patienten inte dök upp. Sett till det totala antalet besök som låg på drygt 285 000 var det ungefär sex procent av besöken där patienten uteblev utan att meddela det.

Enligt vårdutvecklingschef Christer Stenvinkel är det främst unga vuxna och barn som uteblir utan att avboka sin behandlingstid. Ett slöseri med resurser anser han.

Tar ut avgift

För att lösa problemet försöker man låta bli att kalla dessa patienter till en ny tid direkt, utan lägger ansvaret på patienterna att själva boka en ny tid. När de väl kommer på en undersökning påminner man dem om att boka en tid som passar.

Folktandvården Sörmland tar ut en avgift på 451 kronor för vuxna och 300 kronor för barn och unga om patienten inte lämnar återbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer