• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

18 miljoner kronor i underskott för skolan i Eskilstuna. Foto: TT

18 miljoner i underskott för skolorna i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Barn och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna går med 18 miljoner kronor i underskott. Enligt oppositionen kan det leda till neddragningar bland personalen. Majoriteten tycker inte att underskottet är så stort.

Enligt Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Eskilstuna fick man under hösten besked om att förvaltningens ekonomi var i balans, men när man nu på egen hand kontaktat rektorer, förvaltning, facket och lagt ett pussel, har man insett att ekonomin snabbt har gått från 1,6 miljoner kronor plus till 18,8 miljoner kronor minus.

Förvånade över den snabba försämringen

– Vi är förvånade. Vi träffade kommunledningen i oktober och fick då en bättre prognos än vad utfallet nu ser ut att bli, säger Magnus Arreflod (MP), gruppledare i Eskilstuna.

Enligt barn och utbildningsnämndens ordförande stämmer oppositionens beräkningar ganska bra, däremot inte oppositionens uppgifter om att man låg plus i oktober.

– Man måste vara vaken på våra möten, vi hade underskott redan då på ungefär 10 miljoner från tidigare år, sen fick vi en redovisning förra veckan som pekar på ett nytt totalt underskott på 18 miljoner kronor, säger Jari Puustinen (M).

Jari Puustinen menar dock att 18 miljoner kronor i sammanhanget inte är ett stort underskott, men han tycker ändå inte att det är bra och säger det kan leda till förändringar ute i skolorna.

Ekonomiska utmaningar att vänta för vissa skolor

– Vissa skolor har ekonomiska utmaningar och de måste se över sin ekonomi om de ska ha den i balans, men vad de gör i detalj det vet jag inte, säger Jari Puustinen.

Oppositionen menar dock att underskottet kan leda till färre personal ute i skolorna.

– Många rektorer kämpar med ekonomin nu, och vissa tittar redan börjat titta på hur man kan minska personalantalet, bland annat förnyas inte elevassistenters kontrakt som tidigare, säger Magnus Arreflod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.