Polisens bombtekniker kallades in för att undersöka restaurangen där explosionen inträffade. Foto: Pontus Stenberg

24-åring begärs häktad för granatattack i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man har begärts häktad misstänkt för attentatet mot Olearys i Nyköping.

Det var i slutet av augusti som en granat kastades in på krogen i centrala Nyköping. En kvinna fick vid explosionen föras till sjukhus med lättare skador.

Greps i lördags

En 24-årig man, hemmahörande i Stockholmsområdet, begärs nu häktad på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Han anhölls i fredags i sin frånvaro och greps av polisen i lördags kväll efter en kortare polisjakt.

– Han var efterlyst och en polispatrull fick syn på honom i Vällingby. Han sprang men de sprang efter och fick tag på honom, säger åklagare Fredrik Beijar.

Vad är det som gör att du menar att han är skyldig till det här?

– Vi har vissa tekniska spår men vad det är tänker jag inte prata om före häktningsförhandlingen.

Åklagaren har begärt att häktningsförhandling ska ske imorgon onsdag, och han kommer att begära att förhandlingen hålls bakom stängda dörrar. Den misstänkte förnekar brott.

SVT Sörmland har tidigare berättat om att polisen ser en koppling mellan explosionen på Olearys och en rad andra attentat i Nyköping och Katrineholm.

Tidigare straffad

Fredrik Beijar utesluter inte att det kan finnas fler inblandade i attentatet mot Olearys.

– Men vi har inga andra misstänkta just idag.

24-åringen är sedan tidigare dömd flera gånger för olika brott. Senast dömdes han i november förra året för bland annat grov olovlig körning till fängelse i en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.