Se flaggan hissas och hör Sven Erik Ålund berätta hur dagens Eskilstunabor kan märka av beslutet som togs för 250 år sedan i klippet ovan. Foto: SVT

250 år sedan Eskilstuna blev fristad – firas med ny flaggdag

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det på dagen 250 år sedan som riksdagen beslutade om att Eskilstuna skulle bli så kallad fristad. Detta firades med en ny flagga som kommer hissas årligen som minne.

– Det är en påminnelse för Eskilstunaborna om var vi kommer ifrån, säger Ann-Sofie Wågström (S) som är ordförande i kommunfullmäktige.

Den 16 april 1771 tog riksdagen det beslut som gjorde Eskilstuna till Fristad. Det innebar att hantverkare kunde starta verksamhet inom järn- och metallindustrin i staden utan att betala skatt eller tillhöra ett skrå. 

250-årsdagen uppmärksammades med en mindre ceremoni på Fristadstorget under fredagen. Då överräckte föreningen Eskilskällans vänner, som forskat om stadens historia, en flagga till kommunfullmäktiges ordförande Ann-Sofie Wågström (S). Flaggan ska fortsättningsvis hissas varje årsdag. 

– Det här beslutet, som togs för 250 år sedan, har Eskilstuna haft nytta av än idag, säger Sven Erik Ålund från föreningen. 

Vad betyder fristad och hur har det påverkat dagens Eskilstunabor? Hör Sven Erik Ålund berätta i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.