29-åring döms för stallmisshandel: ”Ville klappa hästarna”

Publicerad

När han avvisades från stallet fick han ett raseriutbrott och misshandlade en person. Nu döms den 29-årige Eskilstunabon till rättspsykiatrisk vård.

I maj 2015 gick 29-åringen in i ett stall i Strängnäs kommun. I polisförhör har han berättat att han tyckte om hästar och att han ville klappa dem. Men han hade inte bett om lov, och när han upptäcktes av en kvinna som skulle ta in hästar från hagen uppstod bråk.

Mannen påstod att han hade rätt att klappa och vistas hos hästarna eftersom Sverige är ett demokratiskt land. Kvinnan informerade om att det var ett privat stall och att han inte fick vara där utan tillåtelse. Hon tyckte att situationen var obehaglig och bad honom att lämna platsen.

Slog en man i ansiktet

När han vägrade ringde kvinnan efter sin make som skyndade sig till stallet. 29-åringen ska då ha blivit arg och slagit maken i ansiktet flera gånger så att det uppstod frakturer. Vittnen ringde till polisen som kunde gripa 29-åringen.

Våren 2019 hölls rättegång mot 29-åringen. Förutom misshandeln i stallet fälldes han för två fall av våld mot tjänsteman. I april 2015 knuffade han omkull och sparkade på en tågvärd vid centralstationen i Eskilstuna, efter att hon avvisat honom från tåget.

Försökte greppa halsen

I juni samma år försökte han ta stryptag och slå på en butikskontrollant i Strängnäs, efter att denne kommit på honom att stjäla. Händelsen filmades av butikens övervakningskamera.

29-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och bedöms ha en allvarlig psykisk störning. Han dömdes av Eskilstuna tingsrätt till rättspsykiatrisk vård. Han ska också betala skadestånd till två av de tre personerna som han misshandlat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer