Bilen med den döda kroppen hittads vid Ändebol mellan Katrineholm och Norrköping.

32-åring får livstid för mord i bil – 28-åring hittades död i bagageutrymmet

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man från Norrköpings kommun har dömts för mord på en 28-årig man hemmahörande i västra Sörmland. Straffet blir livstids fängelse.

Den mördade mannen hittades i en bil i Ändebol söder om Katrineholm i december förra året.

Mannen hade skurits och huggits med en kniv, och låg död i bagageutrymmet där han förblött och möjligen även kvävts på grund av placeringen i det trånga utrymmet.

Utöver livstids fängelse döms 32-åringen att betala närmare 145 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens anhöriga och dödsbo.

Var vänner

Enligt domen var de båda vänner sedan länge och befann sig den aktuella dagen i bilen tillsammans med ytterligare en nära vän. De färdades på mindre vägar i skogarna genom Norrköpings, Nyköpings och Katrineholms kommuner.

Enligt den tredje mannen i bilen gick 32-åringen plötsligt till brutal attack mot 28-åringen med kniv, och han fick så svåra skador att han avled.

Kroppen hittades av polisen i bagageutrymmet i bilen i Ändebol, sedan en boende i området reagerat på att bilen lämnats där.

Saknas motiv

Enligt domen har det inte framkommit något motiv för 32-åringen att döda eller skada 28-åringen. Kring upprinnelsen till händelsen finns uppgifter om narkotikamissbruk och att de ska ha känt sig förföljda.

32-åringen har nekat till brott, men hävdat att han genom en olyckshändelse orsakat en begränsad sårskada på 28-åringen.

Men tingsrätten kommer fram till att 32-åringen ska dömas för mord, och betonar att han inte gjorde något för att stoppa blödningen, och att han måste ha insett att 28-åringen skulle dö.

Mordet bedöms som särskilt hänsynslöst med tanke på de allvarliga skadorna som offret fick.

Misstänkt blev vittne

Den tredje personen i bilen var först misstänkt för delaktighet i mord, men friades från de misstankarna och har sedan dess betraktats som vittne.

Hans vittnesmål har enligt tingsrätten bedömts med stor försiktighet, men domstolen menar att hans uppgifter får stöd i en omfattande teknisk bevisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.