370 miljoner till länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands kommuner och landsting får 370 miljoner kronor i extra tilläggsanslag för att hantera flyktingsituationen. Det föreslår regeringen i sin ändringbudget som presenterades på torsdagen.

Totalt är det 9,8 miljarder kronor som fördelas till kommuner och landsting. Pengarna fördelas efter hur stort mottagande kommunerna har haft av både asylsökande och de som fått uppehållstillstånd och hänsyn tas också till hur fördelningen i antalet barn och vuxna är.

Eskilstuna får mest

I Sörmland är det Eskilstuna som får mest pengar, nära 105 miljoner kronor, följt av Flen som får drygt 66 miljoner kronor.

– Det här är en bra peng. Den stora frågan är vad vi gör när pengarna är slut, eftersom de är ettåriga. Jag skulle gärna önskat mer långsiktiga besked, men det kommer nog regeringen tillbaka till, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Nästa år höjs också schablonersättningen för mottagande av flyktingar och för skolgång för asylsökande barn. Samtidigt införs en ny enklare och billigare boendeform för ensamkommande ungdomar.

”Rättar till orättvisa”

”Kommunerna har tidigare inte fått det stöd man kan förvänta sig från staten för sitt mottagande. Med de ökade resurserna kan vi rätta till en del av den orättvisan. Dessutom kommer vi nu att kräva av alla kommuner att ta ansvar, även de som hittills smitit undan”, säger Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot från Katrineholm och ordförande i riksdagens finansutskott, i ett pressmeddelande.

Pengarna i regeringens ändringsbudget finansieras genom lån.

Så fördelas pengarna

Eskilstuna      104,9            

Flen               66,6              

Nyköping       29,8              

Vingåker        28,9              

Katrineholm   23,1              

Strängnäs      22,6              

Oxelösund     21,7              

Gnesta           11,1              

Trosa             2,4               

Landstinget    59,5

Källa: Finansdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.