Foto: TT/SVT

42-åringen åtalas för att ha dränkt maken

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalades den 42-åriga Eskilstunakvinnan för att, ensam eller tillsammans med någon, ha mördat sin dåvarande make genom att dränka honom.

Det var den 7 – 8 augusti 2015 som kvinnan misstänks ha berövat mannen livet. Detta ska hon ha gjort vid samma sommarstuga utanför Arboga var hon misstänks ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma ett år senare.

LÄS MER: Påstod att hon sålde sex under mordkvällen

Arbogafallet

Från början trodde man att dödsfallet var en drunkningsolycka, men efter att 42-åringen häktades för mordet på sin pappa väcktes misstankar om att ett brott låg bakom. Efter att mannens kropp undersökts delgavs 42-åringen misstanke om att ha mördat mannen.

”Svårigheter att säkra bevisningen”

Johan Fahlander är åklagare i fallet.

– Förundersökningen inleddes först ett år efter dödsfallet, vilket har inneburit svårigheter i att säkra bevisningen, säger han.

Dock finns en del bevisning, bland annat fynd från obduktionen. Den visar att mannen inte har speciellt mycket kiselalger i lungorna, vilket han borde haft om han drunknat i Hjälmaren. Det, menar åklagaren, tyder på att ett brott istället ligger bakom. Under rättegången kommer åklagaren presentera möjliga scenarier för hur det misstänkta mordet gått till

– Det finns personer som i förhör berättat att kvinnan ligger bakom mannens död, säger Fahlander.

– Kvinnan har även uppgett flera platser för dödsfallet.

Fahlander uppger även att motivet kan vara fråga om pengar, svartsjuka eller annan osämja.  

Misstänks ha bett hennes barn mörda

Enligt åtalet har hon även tidigare försökt få två av sina barn och sin svärson att grovt misshandla eller mörda sin före detta make. Detta ska hon ha gjort dels under våren 2014 och under sommaren 2015.

Hon åtalas därför både för mord och stämpling till mord alternativt grov misshandel.

– Det har varit en väldigt omfattande och arbetskrävande utredning, säger Fahlander.

Den 42-åriga kvinnan förnekar brott.

Försökte teckna livförsäkring

42-åringen åtalas även för försök till grovt bedrägeri då hon misstänks ha ansökt om att teckna en livförsäkring på dåvarande maken om två miljoner kronor. Detta ska hon ha gjort genom att förfalska makens namnteckning i ansökan. 

LÄS MER: Alla brotten 42-åringen åtalas för

Efter makens död ska hon ha försökt få ut pengarna, men fick det inte.

Ytterligare tre personer är intressanta i utredningen vad gäller mordet 2015. Enligt åklagaren pågår utredningen mot dem. De är fortfarande misstänkta men de åtalas inte idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet