Sofia Näslunds 6-årigadotter Lillie-Anne fick vänta själv vid vägkanten utanför fritids när personal hade stängt och åkt hem. Foto: SVT/Privat

Fritidspersonal gick hem tidigare – lämnade 6-åriga Lillie-Anne ensam vid vägkanten

Uppdaterad
Publicerad

Fritidshemmet stängde en halvtimme tidigare. Då bad personalen 6-åriga Lillie-Anne att vänta vid vägkanten utanför skolan – helt själv.

– Hon förstod ju inte alls varför, säger mamma Sofia Näslund.

Sofia Näslund skulle hämta sin dotter vid fritidshemmet i Strängnäs fredags. Hon jobbar i Södertälje och räknade med att fritids skulle ha öppet till klockan 18.00 som det var sagt. Vid 17.30-tiden svängde hon in mot fritidshemmet och hittade då sin dotter vid vägkanten.

Låst och släckt

– Jag kom åkande mot fritidsgården och ser då min dotter stå där vid vägen. Jag blev ju jätteorolig och undrade vad hon gjorde där, då jag alltid brukar hämta henne inne på fritids. Jag fick höra från henne att hon blivit tillsagd att gå ut dit och vänta. Jag gick för att se om jag kunde få tag på någon i personalen, men det var låst och släckt överallt.

Sofia Näslund berättar att hon ringde alla nummer som fanns, men ingen svarade.

Hon tog sedan kontakt med fritids, skolan och kommunen för att få fram vad som kan ha hänt.

Kommunen bekräftar

– Det hände ju på fredagen och sen på måndagen försökte jag få svar från personalen, men det var ju inte samma personal som jobbade då så de visste inget, säger Näslund.

Kommunen kan i nuläget bara bekräfta att Sofia Näslunds historia stämmer överens med vad de också lyckats få fram när de frågat personalen, men mer än så vill man inte gå in på ärendet.

– Personalen ska ju vara kvar, det kan ju bli bilköer eller någon trafikolycka. Då måste det ju finnas någon i personalen kvar som tar hand om ens barn, säger Näslund.

Skolchef: Personalens ansvar

Strängnäs kommun ska nu undersöka vad som gått fel och en utredning har inletts av fritidshemmet.

– Vi undersöker nu rutinerna på fritidshemmet för att se om detta var en engångsföreteelse eller om det är något större. Det här är ju väldigt ovanligt och enligt skollagen så har ju personalen ansvar att vara kvar eller göra upp med vårdnadshavare om något annat gäller, säger Michael Martinsson, tillförordnade utbildningschef på Strängnäs kommun.

Aldrig varit med om förr

Sofia Näslunds dotter Lillie-Anne ville själv inte prata om vad som hände, men Sofia Näslund menar att även hon förstod att någonting var konstigt.

– Ja hon förstod ju inte alls varför hon skulle stå där ute och att vi sen skulle gå tillbaka till fritids. Jag brukar ju alltid hämta inne på fritids och då fråga hur dagen har varit och säkerhetsställa att hon mår bra, säger Sofia Näslund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.