Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det fungerar när kommunen lagar hål och andra skador på gatorna i Eskilstuna – och hör hur mycket asfalt det går åt varje dag. Foto: SVT

80 potthål på en vecka i Eskilstuna – nu ska de lagas permanent

Publicerad

Vinterns alla potthål engagerade många och då lagades de provisoriskt. Nu är asfaltsäsongen här och hålen lagas permanent.

– Just den här veckan har vi 80 arbetsordrar kopplade till potthål, säger Mikael Arvidsson, enhetschef gatuunderhåll i Eskilstuna.

Eskilstuna kommun fick in hundratals anmälningar om potthål i vintras och planen är att alla ska lagas under sommarsäsongen.

– Vi hade snabba temperaturväxlingar och det blev stora påfrestningar på våra beläggningar som sprickbildning och håligheter, säger Mikael Arvidsson.

Att kommunen inte lagade hålen med asfalt under vintern har med tillgången på asfalt att göra.

– Tillgången på asfalt är låg under vintern, då blir den väldigt, väldigt dyr och det är heller inte gynnsamt att reparera när det är kallt ute, säger Mikael Arvidsson.

Svårt att förutse

Att förutse hur en vinter kommer att bli är det ingen som kan, men det går att förebygga skador på gatorna.

– Det vi kan göra är att inventera och återinvestera i våra beläggningar på lång sikt. Då ska också livslängden vara därefter. Sedan är asfalten en färskvara som slits, säger Mikael Arvidsson.

Det flesta potthål lagas genom att slipa och fylla hålet med asfalt.

– En mindre lagning fungerar bra, men så kommer vi dit då beläggningen i sin helhet är slut och då investerar vi i en helomläggning, säger Mikael Arvidsson.

Så mycket asfalt går det åt varje dag – hör hur det går till när gatorna repareras i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.