Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Rydlund trivs med att få hjälp av Johanna Karlsson, till vänster, och hennes kollegor. Om LOV i Strängnäs ersätts med en upphandling är det inte säkert att Elisabeth längre får välja vem hon ska få hjälp av. Foto: Otilia Bogen, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

82-åriga Elisabeth Rydlund kan tvingas byta hemtjänst: ”Det är förjäkligt”

Publicerad

Den 27 oktober beslutade Socialnämnden i Strängnäs att det valfrihetssystem inom hemtjänsten som tillämpats i kommunen sedan 2012 ska rivas upp. Elisabeth Rydlund, 82-årig Strängnäsbo, är en av personerna som kan behöva byta hemtjänstaktör.

Det är inte säkert att kommunfullmäktige kommer att gå på samma linje som socialnämnden. Men för Elisabeth Rydlund, som är beroende av hemtjänst för allt från att handla till att gå på promenad, innebär frågan ett orosmoment. Hon är trygg med sin nuvarande hemtjänst och vill inte riskera att hamna hos en ny aktör som kanske innebär en rad nya ansikten i hemmet.

– Vi valde den här aktören som är lite mindre för att vi ville ha en liten personalgrupp, säger dottern Karin Gustavsson.

I klippet ovan berättar Elisabeth Rydlund om hur det känns att inte veta vem som kommer att ta hand om henne i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemtjänsten i Strängnäs

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Rydlund trivs med att få hjälp av Johanna Karlsson, till vänster, och hennes kollegor. Om LOV i Strängnäs ersätts med en upphandling är det inte säkert att Elisabeth längre får välja vem hon ska få hjälp av. Foto: Otilia Bogen, SVT
Elisabeth Rydlund har valt en mindre hemtjänstaktör eftersom hon inte vill ha en så stor personalgrupp i sitt hem. Om förslaget om att ersätta LOV med en upphandling blir verklighet, är det inte säkert att Elisabeth Rydlund får välja vem som ska hjälpa henne. Foto: Otilia Bogen, SVT