Politiker och andra gäster kommer gärna till studion. Foto: SVT

91-årige Yngve – en vass radiofantast

Uppdaterad
Publicerad

Han lever för att spela gamla godingar och berätta om aktuella händelser i kommunen. Yngve Larsson har haft program på Katrineholms närradio sedan 1984, nu är han 91 år och har inga planer på att lägga mikrofonen på hyllan.

– Det är en hobby! Jag sitter inte här för betalning, det är ideellt. Jag tycker att det är roligt! Varför ska jag sitta hemma? När jag kan sitta här, spela skivor för folk och tala om hur det ser ut i kommunen och världen, säger Yngve Larsson.

Musiken en självklar del

Mitt emot Stadshuset Gröna Kulle i Katrineholm ligger Musikens hus. Det är där de håller till, Yngve Larsson och de andra på Katrineholms Närradio. Programmet, som Yngve gör tillsammans med teknikern Tord Jönsson, heter ”Katrineholm i dag” och när SVT Nyheter Sörmland är på besök är det musiken som står i centrum.

– Den senaste tiden har jag gjort program med klassisk musik. Jag sitter ofta hemma och pluggar. Vem var Beethoven? Vilka var Grieg och Vivaldi? Vad var det för killar? Det visade sig att de gjorde väldigt bra musik, slår Yngve fast.

Spetsiga frågor

Men det är inte bara musik som fyller timmarna, ibland kommer också gäster till studion, inte sällan politiker och andra makthavare.

– Jag har exempelvis kommunalrådet här, åtminstone varannan månad. Spetsar man inte till frågorna får man inte ut de rätta svaren.

Yngve har rutin, i slutet av november fyller han 92 år och sedan 1984 har han varit aktiv inom närradion i Katrineholm. Programmets målgrupp är också det lite äldre gardet och Yngve tror att det är ungefär 3.000 lyssnare varje vecka.

Har du blivit en lokalkändis?

– Jag kan gå in i nästan vilken affär som helst och köpa på kredit. Jag kan gå in på till exempel apoteket utan att behöva visa legitimation. Tyvärr är det så, det är en nackdel också. Man ska alltid akta sig för att bli känd, för gör man något helsike då är det inte bra alltså.

När gjorde du något helsike senast?

– Det var när jag var 6-7 år. Det är det gamla vanliga som man gör när man är pojke. Härliga äppelträd och fallfrukten där under.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer