Katrineholmsbon adopterade två hemlösa hundar från utlandet. Men båda var sjuka och fick avlivas en kort tid efter att de kommit till Sverige. Hunden på bilden är från ett annat sammanhang. Foto: arkivbild/Balazs Mohai/AP/TT

Adopterade hunden var svårt sjuk – nu får köparen rätt till ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Katrineholm har fått rätt till ersättning för en hund som var svårt sjuk och fick avlivas strax efter det att hon fått den. Det enligt ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Katrineholmsbon adopterade två hundar från utlandet via en förmedlingsorganisation i Sverige. Men enligt kvinnan var hundarna sjuka vid leveransen. Båda behövde avlivas bara veckor efter det att de kommit till sitt nya hem.

Svåra smärtor

Hundägaren krävde tillbaka pengarna från förmedlaren. Men då de inte kom överens hamnade tvisten hos ARN, som nu har beslutat att förmedlaren bör betala drygt 8 000 kronor för den ena hunden.

Enligt nämnden har utredningen visat att hunden led av svåra smärtor.

Konsumentköplagen

Hundförmedlaren ansåg att det är hundägarens ansvar att se till så hundarna är försäkrade. Men ARN pekar på att det är säljarens ansvar att visa att hunden inte var sjuk vid överlämnandet. Eftersom förmedlaren inte har kunnat göra det så gäller konsumentköplagens regler om felaktiga varor, enligt ARN.

Förmedlaren rekommenderas att betala tillbaka hela köpesumman samt veterinärkostnader till kunden, enligt nämndens beslut.

Ersätts inte för andra hunden

Däremot får Katrineholmsbon inte ersättning för den andra hunden. Detta då det inte funnits någon bevisning, som journalutdrag, kring att även denna var sjuk vid leveransen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer