AFC anmäler Umeå-spelare för rasism

Uppdaterad
Publicerad

AFC Eskilstuna anmäler under måndagen en incident i matchen mot Umeå FC på söndagskvällen. Enligt AFC ska en Umeåspelare ha uttryckt sig rasistiskt mot AFC-målvakten Joshua Wicks.

– Det är såna ni stöttar. De har rasister i laget, ropade Joshua Wicks efter matchen.

Bilderna från TV-sändningen visar hur AFC-målvakten Joshua Wicks är märkbart upprörd när han går av planen efter matchen.

Enligt AFC:s säkerhetschef Gino Torlo är bakgrunden till utbrottet att en Umeå-spelare ska ha uttryckt sig rasistiskt under matchen, riktat mot Joshua Wicks.

– En spelare ska ha sagt ett rasistiskt ord, men vad som ska ha sagts vill jag inte uttala mig för att inte riskera att påverka utredningen, säger Gino Torlo.

”Skickas under dagen”

Han har själv granskat videomaterial från matchen samt pratat med vittnen och säger att Joshua Wicks berättelse styrks av det som framkommit.

– Vi har skrivit en anmälan som kommer att skickas in till förbundet under dagen och sedan får deras utredning visa vad som har hänt, säger Gino Torlo.

Enligt Svenska fotbollförbundets kommer även domaren att anmäla händelsen baserad på de anklagelser som framkommit.

– Det kommer att göras under dagen, om det inte är så att det redan har gjorts, säger domarbasen Stefan Johannesson.

UFC följer ärendet

Umeå FC:s sportchef Danny Persson följer ärendet och säger på måndagen att klubben har pratat om händelsen internt.

– Är det något som dyker upp mot oss så ska vi definitivt ta tag i det, men det har inte kommit så långt än, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.