Hör Rakhmat Akilov svara på åklagarens frågor om internetsökningarna på Waxholmsbolaget och ångbåten Mariefred. Foto: SVT och TT

Akilov om sökningen på ångbåten Mariefred: ”Ville åka till Jordanien”

Uppdaterad
Publicerad

När Rakhmat Akilov under tisdagen hördes i rätten efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm förklarade han bland annat varför han sökt på ångbåten Mariefred och Waxholmsbolaget på internet.

Månaderna innan Akilov utförde terrordådet gjorde han olika sökningar på internet. Enligt åklagaren rörde det sig om olika tänkbara mål för terroristangrepp.

I mars förra året besökte han bland annat hemsidan för ångbåten Mariefred, och översatte texten med hjälp av Google translate. Han gjorde även sökningar på Waxholmsbolaget.

Terrordådet i Stockholm

Ville lämna landet

I rätten uppgav Akilov att sökningarna i första hand syftade till att hitta vägar för att ta sig till IS-kontrollerat område.

– I början ville jag åka med det till Jordanien. Men sen insåg jag att det bara var små motorbåtar som bara trafikerade inom Sverige, sade Akilov.

Ångbåten Mariefred trafikerar Stockholm-Enhörna-Mariefred.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet