Karin Bonnevier, kanslist och vaktmästare i Västra Vingåkers församling. Foto: SVT

Hot mot kyrkoanställda i Vingåker utreds – misstänkt man tidigare dömd för hot

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks för att ha riktat hot mot Västra Vingåkers församling har tidigare dömts för olaga hot mot en av de medarbetare som nu är målsägande. Det berättar åklagaren Rahima Ortac som utreder fallet.
– Den domen kom under hösten. Därefter har hoten eskalerat, säger hon.

Polisutredningen mot mannen pågår. Han misstänks för olaga hot mot två av församlingens medarbetare.

– Han ska förhöras av polis, säger åklagaren Rahima Ortac.

Det är inte aktuellt att frihetsberöva honom i nuläget, berättar hon. Däremot har han fått kontaktförbud avseende den kyrkomedarbetare som han tidigare dömts för att ha hotat. Något förbud mot att kontakta församlingen har han dock inte fått.

– Man kan inte få något kontaktförbud mot en församling utan det kan man bara få för specifika personer, säger åklagaren Rahima Ortac.

Inte farligt att besöka kyrkan

För att ändå sätta stopp för honom har alltså Västra Vingåkers församling valt att hålla dörrarna låsta.

– Det är för att de som arbetar i församlingen och som besöker oss ska känna sig trygga. Men det är inte farligt att besöka kyrkan eller församlingen, det tror inte jag och det är också det polisen säger, säger kyrkoherden Thore Rosenberg.

Ovant att låsa

Karin Bonnevier är kanslist och vaktmästare och har arbetat i församlingen sedan 1990-talet. Hon tycker att det är ovant att kyrkans portar inte längre står öppna.

– Vi är vana vid att ha låga trösklar, att alla får komma och gå. Att vi ska springa och låsa och låsa upp hela tiden tar mycket tid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vingåker

Mer i ämnet