Polisen hade spärrat av tågstationen och bomblarmet stoppade all tågtrafik i flera timmar. Foto: Frida Johansson, SVT

Åklagaren: ”Den misstänkte tog kontakt med lokföraren”

Uppdaterad
Publicerad

De två män som greps och anhölls i torsdags förra veckan misstänkta för försök till allmänfarlig ödeläggelse släpptes i fredags. Misstankarna kvarstår dock. Nu berättar åklagaren att polisen larmades efter att den ena misstänkta tog kontakt med lokföraren.

Det var vid lunchtid på torsdagen som polisen fick ett larm om ett misstänkt farligt föremål på ett pendeltåg i Gnesta. All tågtrafik stoppades och polisens nationella bombskydd sökte av tåget utan att man gjorde några fynd.

– En av de misstänkta hade sökt upp lokföraren och utifrån de uppgifter som framkom till lokföraren blev det ett ärende till polisen. Men jag vill inte gå in närmare på vad som sades, säger åklagaren Johanna Levin.

Misstankarna kvarstår

Två män, i 30- och 40-årsåldern, greps och anhölls samma dag. Men sent på fredagseftermiddagen släpptes männen.

– Utifrån den samlade utredningen, bland annat förhör och husrannsakan, ansåg jag inte att det fanns skäl att hålla de anhållna längre. I nuläget kvarstår misstankarna men jag behöver gå igenom hela materialet för att se om målet ska läggas ner eller om misstankarna kvarstår, säger Johanna Levin.

Båda männen förnekar brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.