Sju av nio förskolor i Oxelösund har fler barn än platser. Foto: Pontus Lundahl/TT

Akut brist på förskoleplatser i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Oxelösunds kommun har ett akut behov av förskoleplatser. Nu planeras två nya avdelningar.

Enligt skollagen måste kommuner kunna erbjuda en plats på förskola inom fyra månader. Men den akuta bristen gör att Oxelösunds kommun redan vid enstaka tillfällen tvingats gå över den gränsen.

Tillfälliga lösningar

Bristen har tvingat kommunen att placera barn på redan fulla förskolor, något som både minskar kvaliteten och ökar belastningen på personalen, enligt en rapport från Utbildningsförvaltningen. I maj kommer sju av nio förskolor att ha fler barn än det från början var tänkt.

LÄS MER: Oxelösunds kommuns förskolegrupper större än riksgenomsnittet

– Vi kommer att behöva bygga ut. Och jag vet att verksamheten måste bygga två nya avdelningar till 2018, säger Britta Bergström (S), ordförande i Utbildningsnämnden i Oxelösund.

Behöver föräldrar i Oxelösund vara oroliga för att inte få någon plats?

Britta Bergström (S), Utbildningsnämndens ordförande Foto: Oxelösunds kommun

– Nej, det behöver de inte vara. Vi kommer att se till att det finns platser.

”Positiv situation”

– Vi står inför en situation som är oerhört positiv. Att det växer med så mycket barn i alla åldrar. 

Det här var inget som hade gått att förutse tidigare?

– Det är jättesvårt att förutse just förskolan. Det finns ju barn som föds i år, som inte ens föräldrarna vet om att de är på väg.

Fler än förväntat

Enligt förvaltningen föddes 17 fler barn under förra året än vad kommunen hade förväntat sig. Dessutom har det blivit allt vanligare att föräldrar sätter sina barn i förskolan i yngre åldrar. Ökningen det senaste året består också till viss del av barn till de nyanlända flyktingar som kommit till kommunen, enligt kommunens rapport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.