Foto: TT

Äldre i Katrineholm mest nöjda med maten

Publicerad

Boende på äldreboende i Katrineholm är mest nöjda över maten som serverades i Sörmland, det visar Socialstyrelsens Öppna jämförelser som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

En bra måltid och en trevlig matstund kan betyda mycket för de boende, enligt Socialstyrelsen. Men när myndigheten frågade de äldre i landets kommuner så visar det sig att det var färre än sex av tio som ansåg att det var så på deras boende.

– En låg siffra indikerar att kommunen behöver fundera på varför de äldre inte är nöjda. Man behöver ställa frågan direkt till dem eller deras anhöriga, säger Stina Hovmöller, utredare på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

I Sörmland låg Katrineholm bäst till, följt av Oxelösund och Eskilstuna.

”Det är en stor anledning”

Josefine Sandqvist är verksamhetschef för särskilt boende äldre i Katrineholm. Enligt henne jobbar man mycket med frågan i kommunen. Bland annat har man ett program från politiskt håll om hur mycket lokalproducerad mat man ska erbjuda.

– Sedan förra året jobbar vi också med sociala måltider, vilket innebär att personalen alltid sitter med de äldre när de äter. Det tror jag är en stor anledning till resultatet, säger Sandqvist.

Drygt tre av tio tycker inte att maten är bra, vad kan ni göra för att bli bättre?

– Vi pratar mycket om mat när vi har brukarråd och då vi vill veta vad de äldre tycker.

Sammantaget var 57 procent av de boende i landets äldreboenden nöjda med måltiderna på detta sätt, enligt Socialstyrelsens statistik.

Andel på äldreboende som gillar maten i Sörmland

Katrineholm: 67 %

Oxelösund: 58 %

Eskilstuna: 52 %

Nyköping: 50 %

Strängnäs: 47 %

Trosa: 46 %

Flen: 43 %

Källa: Socialstyrelsen (Siffror från Gnesta och Vingåker saknas)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.