Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kan man känna sig trygg med att flytta in på ett äldreboende? Malin Sjögren, tillförordnad verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, svarar.

Äldre säger nej till flytt till boenden – rädda för smitta

Uppdaterad
Publicerad

Personer som fått en plats på äldreboenden tackar nej på grund av smittorisken. I Eskilstuna har det funnits ett antal fall – men enligt chefen för kommunens äldreboenden finns det ingen anledning till oro.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som fått rapporter från flera kommuner om att personer som har fått grönt ljus att flytta in på äldreboende i stället väljer att avstå. Detta på grund av coronaviruset och oftast har de äldre uppbackning från anhöriga, uppger TT.

Eskilstuna kommun är en av de kommuner som rapporterat till myndigheten att detta förekommer.

Fenomenet är spritt över hela Sverige. När en person fått plats på ett äldreboende ska flytten ske så fort som möjligt. Tar det över tre månader så måste kommunen rapportera detta till Ivo.

I videoklippet berättar Malin Sjögren, chef vid äldreomsorgen, om oron och vad kommunen gör för att lugna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet