Jag har en förståelse för att det finns svåra situationer som utmanar oss, men det är aldrig okej med tvång- eller begränsningsåtgärder säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna. Foto: Eskilstuna kommun/SVT

Boende på demensavdelning i Eskilstuna utsatt för otillåtna tvångsåtgärder

Publicerad

Det var efter tips från medarbetare som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gjorde ett oanmält besök på en demensavdelning i Eskilstuna kommun. Där konstaterade myndigheten att otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder använts mot en boende. Nu utreder både Ivo och vård- och omsorgsförvaltningen ärendet.

I Ivos handlingar framkommer att det handlar om någon form av fasthållning, och att insatserna ibland involverat fyra personer ur personalen. Boendets personal har i samtal med Ivo uppgett att tvångs- och begränsningsåtgärder använts ”dagligdags” mot den enskilde brukaren, och att arbetssättet varit förankrat med närmaste chef.

Utreds internt

Ivos inspektion skedde i början av september och Fridha Söderqvist, som är verksamhetschef för äldreomsorgen, uppger att det var första gången som uppgifterna kom till hennes kännedom.

– Vi upphörde med tillvägagångssättet omedelbart och har startat en egen utredning för att konstatera vad som gått snett. Det är ingenting som är okej på något vis. Jag har en förståelse för att det finns svåra situationer som utmanar oss, men det är aldrig okej med tvång- eller begränsningsåtgärder. Vi jobbar på många sätt för att lyckas i de svåra situationerna, vilket jag skulle säga att vi också gör i de allra flesta fall.

Ingen anställd har stängts av under utredningen, och Fridha Söderqvist vill inte dra några slutsatser kring varför situationen har uppstått innan förvaltningens utredning är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.