Personalen på ett äldreboende i Eskilstuna kommun brast i bemötande mot en brukare. Händelsen har nu anmälts till IVO, enligt lex Maria. Foto: TT

Äldreboende lex Maria-anmäler dåligt bemötande mot brukare

Publicerad

I samband med att personalen skulle duscha en brukare höjde de rösten och sprutade vatten i ansiktet på denne. Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Ett äldreboende i Eskilstuna kommun har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en händelse den 28 december.

Tre anställda hjälpte då en brukare att duscha, och i samband med det brast de i bemötande på ett sätt som kränkte brukarens integritet och värdighet, enligt anmälan.

Bedöms som allvarligt missförhållande

På den aktuella enheten bor brukare som har demensdiagnoser.

Händelsen bedöms i anmälan som ett allvarligt missförhållande, eftersom brukaren befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Och det är naturligtvis oacceptabelt att personal brister i omsorg och bemötande, säger Tommy Sjöberg, biträdande områdetschef för vård och omsorg i Eskilstuna kommun.

Arbete med etik och värdegrund

Lex Maria-anmälan har nu skickats till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi har vidtagit de åtgärder som framkommer i anmälan. Det handlar bland annat om att kartlägga behov av kompetensutveckling av personal på enheten, säger han.

Man ska också arbeta med hela arbetsgruppen utifrån riktlinjer i värdegrund och etik och ta fram handlingsplaner kring bemötande för de inblandade medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.