Äldreboendet har planerats under längre tid, och Ingrid Jerneborg Glimne (M) säger att hon är glad över att det första spadtaget nu är taget.

Nytt digitalt boende ska lyfta Gnestas äldrevård

Publicerad

Ett modernt äldreboende med kameraövervakning ska täcka Gnestas behov av äldrevårdsplatser. I dag togs det första spadtaget.

Sörmlands befolkning blir allt äldre. Det ställer nya krav på kommunernas äldrevård, som i många fall behöver byggas ut.

Rum med frivillig kameraövervakning

I Gnesta planerar man ett nytt och modernt äldreboende med 44 lägenheter för äldre och 15 dagvårdsplatser för dementa.

Boendet ses som något av ett flaggskepp för kommunen. Det ska innehålla en stor trädgård och vara utrustat med modern teknologi.

LÄS MER: Conny har en övervakningskamera i sovrummet

– Vi är förberedda för den stora digitalisering som vi tror kommer. Till exempel ska det finnas kameraövervakning i frivillig form, den som vill ha det ska kunna få det på sina rum. Man kanske dokumenterar på plattor i stället för papper, så att det blir enkelt och modernt, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Färdigbyggt på ett år

Under torsdagen togs det första spadtaget och Gnesta kommun vill se en snabb byggprocess. Redan i slutet av nästa år är det tänkt att boendet ska stå färdigt.

– Det är målsättningen, sedan är alltid frågan när man anser att det är klart, om det är att det är helt inflyttat eller när man gjort klart alla prover, säger Sabina Grennard, chef för fastighetsutveckling i Gnesta.

LÄS MER: Här har hemtjänstbesök ersatts av kameror

Är tanken att de boende ska flytta in 2018?

– Jag kan inte svara på det helt i hållet. Det är mycket som inte är hundraprocentigt färdigt eftersom det är en totalentreprenad vi har köpt upp.

Äldre bor hemma

Hos kommunen räknar med att behovet av äldrevårdsplatser ska vara täckt när det nya boendet står klart.

– Det hoppas vi. I dag finns det så mycket ny teknik så folk väljer ofta att bo kvar hemma längre. Det är framförallt när det är mycket demens som det blir problematiskt att stanna hemma i sitt ordinarie boende, säger Ingrid Jerneborg Glimne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.