Det är viktigt att nattfastan för äldre inte överstiger elva timmar, enligt Socialstyrelsen.

Äldres nattfasta minskar i nästan alla kommuner – utom i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Tiden mellan kvällsmål och frukost, alltså den så kallade nattfastan, har blivit kortare för äldre personer i åtta av nio sörmländska kommuner. Det visar en rapport från Nutritionsrådet.

Förra året hade 64 procent av de äldre en nattfasta som var längre än elva timmar. Det är en förbättring sedan förra mätningen 2016 då andelen var 71 procent.

Förutom äldre på boenden omfattas även personer över 65 år som vid tidpunkten för kartläggningen var inskrivna på sjukhus.

Socialstyrelsen rekommenderar att nattfastan inte bör vara längre än elva timmar för att de äldre inte ska riskera undernäring.

Strängnäs sämst i mätningen

Alla kommuner i Sörmland har lyckats minska tiden med nattfasta, utom Strängnäs. Där är det fortfarande åtta av tio äldre som måste vänta för länge mellan det sista kvällmålet och frukosten morgonen därpå.

Enligt verksamhetschefen för äldreomsorgen, Eva Alama, finns rutiner för att de äldre ska erbjudas något att äta under olika tider på dygnet, även på natten. Men det är inte alla som vill ha mat vid alla tillfällen.

”Om den enskilde tackar nej till tex kvällsmål/nattmål kan nattfastan bli lång”, skriver hon i ett mejl.

Tipset: Fråga inte

Det är Nutritionsrådet i länet som står bakom rapporten. Utvecklingsledare Matilda Gränsmark tipsar om hur personalen kan göra för att den äldre inte ska säga nej.

– Personalen kan tänka på att inte bara fråga utan helt enkelt ställa fram något framför personen. Då blir den kanske lite sugen, säger hon.

Gnesta är den sörmländska kommun som lyckats minska tiden med nattfasta allra mest. I Gnesta har mediantiden för äldres nattfasta sjunkit från 12,5 till under tio timmar, enligt rapporten.

– De har måltidsombud som får planera hur måltiderna ska planeras över dygnet och de håller frågan levande, säger Matilda Gränsmark.

Så ser det ut i din kommun

Andel äldre med nattfasta över elva timmar

Eskilstuna 72 %

Flen 49 %

Gnesta 33 %

Katrineholm 57 %

Nyköping 61 %

Oxelösund 57 %

Strängnäs 80 %

Trosa 71 %

Vingåker 53 %

Källa: Nutritionsrådet, FoU Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.