Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En eftersöksjägare som tillkallades till platsen sköt älgen med ett skott. Foto: Pontus Stenberg

Älg stoppade trafiken på E4 och älgkalv stoppade tågen

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilister larmade på söndagseftermiddagen om att en älg satt fast i viltstängslet på E4, mellan trafikplats Kungsladugård och Nyköpings bro söder om Nyköping. Samtidigt syntes en älgkalv i centrala Nyköping.

När räddningstjänsten kom till E4 hade älgen tagit sig loss och låg vid sidan av vägen.

– Vi får väl anta att den kom loss själv, säger Thomas Lindahl, räddningsoperatör vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Polisen kontaktade en jägare. Enligt jägaren hade älgen brutit ett ben när den försökte ta sig loss. Älgen avlivades på platsen och ett körfält hölls stängd i väntan på att älgen skulle transporteras iväg. Sedan 13.30 flyter trafiken på som vanligt.

Älgkalv i centrala Nyköping stoppade tågen

En älgkalv, som enligt polisen verkar ha hört ihop med älgen på E4, hade samtidigt kommit bort i centrala Nyköping vid järnvägsstationen. Enligt polisen ska den inte ha varit aggressiv.

– Vi letar inte efter kalven för den hittar ut bäst själv. Det är inte mycket vi kan göra. Det är säkert svårt för den utan sin mamma men den kan bli mer stressad om vi försöker mota ut den, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Klockan 13.30 fick polisen ett samtal om att älgkalven synts nära tågspåret och polisen fattade beslut om att stoppa tågtrafiken. Knappt tjugo minuter senare sågs älgkalven springa in i skogen och tågstoppet hävdes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer