Fastighetschefen Ulf Sterler vid vildsvinen på Öster malma för några år sedan. Foto: Svenska Jägareförbundet

Alla vildsvin avlivades vid Jägareförbundets huvudkontor

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan avlivades alla vildsvin på vilddjursparken Öster Malma utanför Nyköping. Detta efter att man upptäckt en ovanlig typ av salmonella som inte funnits bland grisar i Sverige på 40 år.

– Vår djurskötare såg att ett vildsvin mådde dåligt. Den låg ner och kom inte fram för att äta. I vanliga fall brukar vildsvinen rusa fram när de ser mat, berättar Ulf Sterler, fastighetchefen på Öster Malma.

Vildsvinet som insjuknat skickades in på analys och några dagar senare skickade man in ytterligare två vildsvin som hade visat på liknande symptom. En vecka senare kom svaret från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Vildsvinen hade salmonella och proverna indikerade på den ovanliga Salmonella Choleraesuis.

Inga vildsvin på Öster Malma en tid framöver

Efter SVA:s provtagningar beslöt Jordbruksverket att alla vildsvin i hägnet skulle avlivas. Och på onsdagen kom det slutliga analyssvaret – det handlade om Salmonella Choleraesuis.

– Det är tråkigt för vår del för det här vildsvinshägnet var väldigt populärt bland både skolklasser och besökare. Egentligen kan vi köpa in vildsvin från andra hägn men marken måste saneras först, säger Ulf Sterler.

Enligt honom ska marken saneras för att få bort alla parasiter och bakterier och marken måste få vila i minst ett år.

Enligt Jordbruksverket är det oklart hur vildsvinen blivit smittade.

Öster Malma fungerar som Svenska Jägareförbundets huvudkontor, men på anläggningen finns även flera hägn med svenska vilda djur, däribland vildsvin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer