Fler skapar egna efternamn – för att bli unika

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att sörmlänningar byter efternamn till ett helt nybildat namn. Och fler kan det bli. I år kommer det nämligen bli lättare att byta sitt namn.

Under förra året bytte 65 sörmlänningar förnamn, medan 53 länsbor ansökte om ett helt nyskapat efternamn.

Namnändringar har blivit betydligt vanligare i Sverige de senaste 20 åren, enligt siffror från Patent- och registreringsverket (PRV).

”Ökad individualisering”

– Personnamn har fått en allt tydligare varumärkesstatus genom större exponering i exempelvis sociala medier. Det finns en märkbar önskan om individualisering som leder till ökad igenkänningsfaktor, säger Stina Lilja, pressansvarig på PRV.

Antalet namnärenden hos myndigheten har mer än fördubblats under de senaste 20 åren. Från 4.000 år 1996 till drygt 9.000 ärenden fram till i dag.

När det gäller helt nybildade efternamn ser PRV en tydlig tendens. Ofta är det par som vid giftermålet vill skapa ett alldeles eget namn och skapa en ny identitet, enligt PRV.

Djurriket inspirerar

När namnet ska väljas är det vanligt att paren hämtar inspiration från djur, natur och årstider. Även släktnamn förekommer.

– Oftast är det namnet mer unikt och särskiljande än det tidigare namnet, säger Stina Lilja.

En annan tendens är att allt fler varumärkesskyddar sina namnt. Exempel på detta är Zlatan, Carolina Klûft, Björn Borg och Blondinbella.

Ny lag ska förenkla namnbyte

Från och med den 1 juli träder en ny lag om personnamn i kraft. Den nya lagen syftar till att stärka enskilda möjligheter att själva välja sitt namn och förenkla hanteringen av namnärenden.

Nyfödda kommer exempelvis inte att automatiskt förvärva ett efternamn, utan efternamn får man i stället ansöka om.

Det blir även möjlighet att byta förnamn och efternamn flera gånger.

Så många bytte sina namn i Sörmland

Byte av förnamn:

2012: 38 personer

2016: 65 personer

Byte till nybildat efternamn:

2012: 38

2016: 53

Byte till redan befintligt efternamn:

2012: 100

2016: 103

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.