Efter bakterieutbrottet prioriterar sjukhuset akut sjuka patienter och skjuter upp planerade operationer. Foto: SVT

Allvarligt bakterieutbrott på Nyköpings lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fall av en smittsam bakterie har konstaterats på Nyköpings lasarett. Nu ska omkring 150 personer kallas till provtagning, uppger landstinget.

Det handlar om VRE, vancomycinresistenta enterokocker, som har konstaterats på sjukhuset. Bakterien har en svårartad form av motståndskraft mot antibiotika.

– Situationen på lasarettet kommer att vara ansträngd en tid framöver, säger Maria Söderkvist, divisionschef vid landstinget i ett pressmeddelande.

Operationer skjuts upp

Lasarettet kommer den närmaste tiden att prioritera akut sjuka patienter. Planerade operationer kommer att skjutas fram.

– Det är viktigt att inte skapa överbeläggning då det innebär ökad risk för smittspridning. Vi kommer att hantera situationen med dagliga avstämningsmöten, säger Maria Söderqvist.

Kallas för provtagning

Nu ska omkring 150 personer som löpt risk för att smittas kallas till provtagning.

– Deras medverkan är viktig för att förebygga vidare spridning, säger vårdhygienläkare Mikael Stenhem.

Landstinget har via smittspårning kunnat konstatera att bakterien kommit till Nyköpings lasarett via en patient som förts över från ett sjukhus i ett annat län.

Provtagningen av de personer som löper risk att ha utsatts för smittan har påbörjats. Efter provtagning dröjer provsvaren tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.