En villa i Valhalla i Eskilstuna skadades kraftigt vid en brand på onsdagskvällen. Foto: Sebastian Skog

Altanbrand spred sig – Eskilstunavilla skadades kraftigt

Publicerad

Framför ögonen på grannarna spred sig elden från altanen till fasaden på trävillan i Valhalla, Eskilstuna, på onsdagskvällen. Räddningstjänsten misstänker att en kvarlämnad flaska med tändvätska kan ha bidragit till det snabba brandförloppet.

Vid halv åtta på onsdagskvällen fick SOS larm från några grannar om att en altan vid en villa i området Valhalla stod i brand.

– Det brann med öppna lågor och medan inringaren pratade med SOS spred sig elden snabbt till fasaden, säger Anders Ellow, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Elden och röken syntes snart på långt håll, och i väntan på att räddningstjänsten skulle hinna komma fram gjorde grannar och förbipasserande försök att släcka den med handbrandsläckare utan att lyckas.

Kvarlämnad tändvätska

Anders Ellow tror att det snabba brandförloppet berodde på två saker.

– Enligt ägaren fanns det en grill på uteplatsen och på någon hylla ska det ha stått en flaska med tändvätska. Det fanns också ett plasttak på altanen som gjorde att det blev en kraftig värmeutveckling, säger han.

Föremål och möbler räddades från lågorna

Räddningstjänsten lyckades dock rädda huset från att totalförstöras. Tack vare att en del dörrar i huset var stängda hindrades spridning och rök från att ta sig in i några av rummen. Brandmännen kunde också hjälpa ägaren att bära ut en del möbler och föremål och ställa i ett närliggande garage för att skydda dem från eld, sot och vatten.

Anders Ellow uppskattar att ungefär två tredjedelar av huset klarade sig, även om ägaren kommer att ha en hel del renoveringsarbete framför sig.

– Förutom det som elden har förstört har vi tvingats bryta bort fasad och ta bort takpannor för att komma åt att släcka. Och så blir det kraftiga skador av vattnet, säger Anders Ellow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet