Foto: TT

AFS-politiker företrädde asylsökande – nu riktas kritik

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingadvokaten Jessica Ohlson från Nyköping får kritik efter ett framträdande vid högernationalistiska Alternativ för Sveriges valmöte i hemstaden. Det rapporterar P4 Sörmland.

Jessica Ohlson är partisekreterare för det högernationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Samtidigt har Jessica Ohlson på uppdrag av Migrationsverket varit ombud för 27 asylsökande, varav 13 av dessa fått avslag på sin ansökan, enligt P4 Sörmland.

Kritik från politiker

Nu kommer krav från Centerpartiets gruppledare i Nyköping på att de 13 personer som har fått avslag ska få en ny chans.

Men Jessica Ohlson, som håller på att avveckla sitt engagemang som flyktingadvokat, hävdar att hennes politiska engagemang inte påverkar hennes arbete.

– Som jurist så tillämpar jag den lag som finns, och som politiker vill jag stifta nya lagar, säger Jessica Ohlson till P4 Sörmland.

Migrationsverket: ”Omprövar inte”

Migrationsverket verkar dock inte vidta de åtgärder som Centerpartiets gruppledare önskar.

– Vi kommer inte per automatik att ompröva det aktuella biträdets ärenden där den sökande fått avslag. Skulle det visa sig i samband med överklagande att ett beslut är felaktigt så kan verket ändra beslutet, säger Linn Nilsson vid Migrationsverkets presstjäns, till SVT.

– Självklart ska ett offentligt biträde alltid tillvarata den sökandes juridiska intressen, men Migrationsverket kan inte ta ställning till någons politiska sympatier så länge som denna inte tar sig uttryck i en brottslig handling, fortsätter Nilsson.

Alternativ för Sverige:

Visa

Partiet vill bland annat ompröva uppehållstillstånd som beviljats efter år 2 000, och de vill skapa ett återvandringsverk för att påskynda utvisningarna.

Det högernationalistiska partiet bildades av William Hahne, Gustav Kasselstrand och Jessica Ohlson efter att de uteslutits av Sverigedemokraterna.

Jessica Ohlson har tidigare jobbat som kommunpolitiker för SD i Uppsala, men avsade sig sina politiska uppdrag 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer