IT-jätten Amazon etablerar sig i Sörmland. Bland annat här vid Logistikcentrum i Katrineholm. Foto: SVT/Montage

IT-jätte öppnar datacenter i Mälardalen

Uppdaterad
Publicerad

Amazon Web Services, en del av den amerikanska IT-jätten Amazon, ska etablera datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

– Det är otroligt glädjande. Det är viktigt för Sverige. Det skapar både jobb när man bygger de här stora anläggningarna men det skapar också jobb i de här kommunerna som får investeringarna, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

– Att en amerikansk IT-jätte väljer Sverige framför många andra länder visar att vi är konkurrenskraftiga.

Eskilstuna, Katrineholm och Västerås ska bli en av bolagets totalt 16 regioner i världen med maximal hastighet för molnkunder. Satsningen i regionen är den femte i Europa och den första i Sverige.

Historisk investering

I Eskilstuna sker etableringen vid logistikparken i Kjula. IT-jätten köper en 210.000 kvadratmeter stor tomt för 48 miljoner kronor.

– Det här är en mycket stor etablering för Sverige, Mälardalen och naturligtvis jätteviktig för Eskilstuna. Det kommer att ge oss många nya jobb och är en av de största näringslivsinvesteringarna i Eskilstunas historia, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

”Är en bekräftelse”

I Katrineholm sker etableringen på en 77.000 kvadratmeter stor yta vid Logistikcentrum som säljs för 19,3 miljoner kronor.

 – Det här är en bekräftelse på att Katrineholm kan erbjuda en attraktiv lokalisering även för stora multinationella företag som Amazon, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

LÄS MER: ”Min roligaste dag som politiker”

Byggnationen av datacentren kommer att påbörjas inom kort. De väntas stå färdiga nästa år.

Oklart antal jobb

Exakt hur många nya arbetstillfällen det handlar om vill inte Nordenchefen för Amazon webb services, Darren Mowry, gå in på.

– Vi har ingen siffra på det ännu, men vi kommer att anställa flera olika professioner och vi kommer driva centret dygnet runt 365 dagar per år. Så vi kommer absolut att anställa ett betydande antal personer och på avancerade poster, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer