Amazon etablerar datacenter i Eskilstuna (bilden), Katrineholm och Västerås berättar Darren Mowry vid Amazon Web Services. Foto: TT/Amazon

Därför satsar Amazon på Sörmland

Publicerad

När Amazon Web Services nu satsar i Sverige och Stockholmsregionen, gör man det i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås, och det av speciella skäl.

Bland annat beror det på att städerna har en hög kapacitet när det gäller infrastruktur och att där finns stora möjligheter att anställa duktig personal, både för att bygga upp centren och för att driva dem. Det menar Nordenchefen för Amazon Web Services, Darren Mowry.

– Och de här städerna har också sett till att vi snabbt kan komma igång och även expandera om det blir aktuellt, säger Darren Mowry.

Läs mer: Amazon öppnar datacenter i Sörmland

Oklart hur många jobb det skapar

Hur många räknar ni med att anställa i de tre städerna?

– Det kan jag inte säga, för vi har ingen siffra på det ännu, men vi kommer att anställa flera olika professioner och vi kommer driva centret dygnet runt 365 dagar per år. Så vi kommer absolut att anställa ett betydande antal personer och på avancerade poster.

Men kan du säga om det handlar om 10, 100 eller 1000 personer?

– Nej, jag kan inte ens säga mellan tummen och pekfingret hur många det blir, men jag kan säga att om Stockholmregionen blir framgångsrik så kan det handla om en investering på flera miljarder, säger Darren Mowry.

Hade varit svårare att skapa i Stockholm

Om ni nu väljer Stockholmsregionen varför då inte själva Stockholm?

– Dels blir det säkrare för kunderna att ha datacentren på tre olika ställen, samtidigt ligger de ju ändå nära varandra, det hade varit en större utmaning för oss att skapa något liknande i själva Stockholm, säger Darren Mowry.

Läs mer: Kommunalrådet: Roligaste dagen i mitt liv

När är det här tre centren igång?

– Under 2018 har vi sagt, men exakt datum är inte klart ännu, och vi vill inte gå ut med det förrän vi är helt säkra, för vi vill ju inte göra någon besviken, säger Darren Mowry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer