Arbetsmiljöverket ska nu utreda en olycka där en obältad ambulansvårdare skadades. Ambulansen på bilden har inte med olyckan att göra. Foto: arkivbild Stina Stjernkvist/TT

Ambulans väjde för vilt – obältad personal skadades

Publicerad

För ett kort ögonblick spände vårdaren loss sig bak i ambulansen för att nå utrustning till en patient. I samma ögonblick tvärbromsade föraren eftersom en hjort sprang upp på vägen – och vårdaren slungades framåt.

– Det är ett extremt olycksfall. Det ska egentligen inte inträffa, men det gjorde det, säger Thomas Bernaker Lundaahl, enhetschef vid ambulansstationen i Nyköping som anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Nådde inte utrustning

Det var i fredags förra veckan som ambulansen var på väg från Björnlunda till Nyköping. Vårdaren behövde kontrollera patientens blodsocker, men nådde inte utrustningen.

Samtidigt som han spände loss sig tvärbromsade föraren för viltet och vårdaren for framåt med huvudet före. En annan ambulans fick kallas till platsen för att ta hand om honom. Det visade sig att han fått flera kotkompressioner vid olyckan.

Ser över rutiner

Thomas Bernaker Lundaahl berättar att det är en policy att använda bälte – men att det i den verksamhet som bedrivs kan finnas tillfällen då man man måste spänna loss sig en kort stund.

– Vi tittar nu på hur vi kan undvika sådana här situationer i framtiden. Har till exempel utrustningen legat där den ska ligga enligt rutinen? Eller har någonting saknats?

Hur mår vårdaren idag?

– Efter omständigheterna så bra han kan må. Kotkompressioner kan vara väldigt allvarliga, men i det här fallet behövdes ingen operation, säger Bernaker Lundaahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer