Maria Gilstig och Maija Söderberg, ledamöter inom fullmäktige och två av dem som skrivit under misstroendeförklaringen. Till höger: gruppledaren Anna af Sillén. Foto: SVT

Anna af Sillén om misstroendet från partikamrater: ”Jag tar kritiken på allra största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen inom Nyköpingsmoderaterna fortsätter. På lördagen samlades fullmäktigegruppen för att prata om den misstroendeförklaring som riktas mot partiets gruppledare Anna af Sillén, ordförande Tommy Jonsson och vice ordförande Klara Olander. Men än har misstroendet inte väcks formellt. 

Tolv personer på moderaternas fullmäktigelista i Nyköpings kommun och tre personer som står på partiets valsedel kräver att Anna af Sillén, Tommy Jonsson och Klara Olander avgår med omedelbar verkan.

”Kränkande särbehandling”

De som står bakom misstroendeförklaringen menar bland annat att det förekommit allvarliga personliga angrepp som lett till en tysthetskultur. Något som enligt dem ska ha pågått under flera år och berört många partimedlemmar, både nuvarande och tidigare.

Turbulensen inom moderaterna

– I partiet har det pågått en kränkande särbehandling. Det har lett till destruktivt ledarskap och förnedrande särbehandling av våra partimedlemmar. Det här är bland det värsta vi har sett och vi måste agera, säger Maria Gilstig, ledamot i fullmäktige och en av dem som skrivit under misstroendeförklaringen.

– Jag tar den här kritiken på allra största allvar och jag ser fram emot den här processen där vi får ta väl hand om kritiken, gå igenom den och komma till rätta med vad människor upplever är fel, säger Anna af Sillén.

Vad säger du om kritiken att du har särbehandlat partimedlemmar på ett kränkande sätt?

– Kränkande särbehandling är ingenting som jag ägnar mig åt i mitt ledarskap, säger af Sillén.

Ett möte – två olika uppfattningar

Enligt Maria Gilstig, som själv inte deltog på lördagens möte, men som under dagen haft kontakt med flera medlemmar i gruppen, upplevdes mötet av vissa som riggat.

– De som var där kände att det var obehagligt och att det pågick en stark härskarteknik under hela mötet. De tre medlare som tillsattes är tre av Annas närmaste mentorer. Det är människor som hon har stort förtroende för men i vår grupp finns inget förtroende för dem, säger hon.

Anna af Silléns bild av mötet, där 18 av 24 ledamöter deltog, var dock helt annan.

– Alla pratade och yttrade sig och vi enades om att gemensamt ta oss an ett utvecklingsarbete för att komma till rätta med det som behöver förbättras. Det är ett arbete som jag välkomnar och jag tar det här på största allvar, säger hon.

Tycker du att det är rätt att det var du som kallade till mötet?

– Ja det är mitt ansvar som gruppledare att agera när jag får den här typen av information till mig. Så jag kallade till det här mötet. Men länsförbundet har också tillsatt en extern grupp bestående av Per Westerberg, Anne-Marie Wiegerrtz och Peder Wachtmeister just för att alla ska kunna prata med någon som inte är jag.

Men gruppen bakom misstroendeförklaringen kommer enligt Maria Gilstig att meddela förbundet att de kräver förslag på budbärare som är opartiska.

”Det finns inte någon öppning”

Trots att det finns en misstroendeförklaring som SVT Sörmland har tagit del av har den ännu inte väckts formellt.

– Vi har velat ge Anna af Sillén en chans att få avgå med så mycket heder i behåll som det går. Men vi är beredda att accelerera upp det. Vi anser att det bästa för partiet är om hon avgår. Det är vårt krav och det finns inte någon öppning till förhandling, säger Maria Gilstig.

– Vi har lyft vissa delar på mötet igår där alla kom till tals. Nu ser jag fram emot den här processen där vi ordentligt får gå igenom det här, säger Anna af Sillén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulensen inom moderaterna

Mer i ämnet