Polisen har inlett en förundersökning i båda fallen. Foto: TT

Lurade sig in hos 95-åring och stal bankkort

Publicerad

För andra gången inom loppet av några dagar har en äldre kvinna blivit bestulen på ett bankkort i sitt hem av en kvinna som låtsas komma från ett bostadsbolag för att kontrollera brandvarnaren.

Stölden ska ha ägt rum vid 18-tiden på tisdagskvällen. En person ringde på hemma hos en 95-årig kvinna på Öster i Eskilstuna och utgav sig för att vara från bostadsbolaget. Enligt anmälan sa personen att hon var där för att kontrollera brandvarnaren.

Kortet tömdes på pengar

När kvinnan lämnat platsen upptäckte den boende att bankkortet saknades och att det därefter tömdes på kontanter.

En liknande händelse inträffade i fredags förra veckan när en 96-årig kvinna i Fröslunda släppte in en kvinna som påstod sig komma från bostadsbolaget för att byta batteriet i brandvarnaren.

Tog bankkort med våld

Även i det fallet försvann bankkortet, och kvinnan ska då ha tagit det med våld, uppger polisen. Fallet rubricerades därför som rån och polisen har nu inlett två förundersökningar, en om rån och en om stöld.

– Vi kan ännu inte säga om det handlar om samma förövare, det får förundersökningen visa. Men det har definitivt varit liknande tillvägagångssätt, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.