Bönder får sämre betalt för mjölken

Publicerad

Arla lovade landets mjölkbönder att höja mjölkpriset i tre etapper före februari – men trots detta sänker mejerijätten ersättningen med 6,5 öre per liter från den 7 januari.
Ett besked som retar redan hårt pressade mjölkbönder.

– De håller på att ta död på oss, säger ekobonden Göran Karlsson i sörmländska Bettna till lantbrukets affärstidning ATL.

– Jag har svårt att se vad som ligger bakom den här sänkningen. Det har ju inte skett något som motiverar detta på marknaden, säger Anders Birgersson, mjölkbonde i Östergötland.

Anders Birgersson var en av bönderna som i höstas drog igång en kampanj där man hotade med blockad om kravet på höjd ersättning inte fick gehör.

Blåste av blockad

I slutet av november avblåstes blockadhotet sedan Arla genomfört två höjningar.

– Det krävs att fler mjölkbönder ställer sig bakom aktionen för att en blockad ska bli verkningsfull. Men som det nu ser ut så blir situationen så pressad för bönderna att allt fler är beredda att ställa sig bakom en så drastisk åtgärd, säger Birgersson, som själv levererar mjölk till Skånemejerier vars ersättning är knuten till Arlas pris.

Arla uppger att sänkningen beror på en säsongsberoende försämring på marknaden. I höstas lovade Arla tre höjningar innan februari månads utgång. Två har genomförts.

– Den tredje höjningen kommer, men troligen först efter februari, säger Robbin Grönstedt på Arlas pressavdelning till ATL.

Allt färre mjölkgårdar

Visa

Så här har antalet mjölkföretag minskat under den senaste femårsperioden:

2007 -7 174

2008 – 6 573

2009 – 6 137

2010 – 5 697

2011 – 5 341

Källa: Svensk mjölk

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris för svenska mjölkbönder

Mer i ämnet