Malin Söderlindh och Anne Sallmén menar att samhället blivit tuffare. Foto: Björn Gustavsson/SVT

Allt fler söker hjälp på Diakonicenter

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna församlings Diakonicenter bjuder på grötfrukost varje vardagsmorgon. De flesta som kommer för att äta är ofta socialt utsatta på olika sätt och under maj månad ökade antalet besökare med över 300.

Besöksantalet ökade från 795 till 1.125 personer under maj månad och fortsatte att stiga under juni. Anne Sallmén och Malin Söderlindh som arbetar på Diakonicentret tror att det beror på en ökning av fattigdom, allmän psykisk ohälsa och ensamhet.

– I genomsnitt har vi ungefär 50 till 55 gäster om dagen och då har jag inte räknat in det tiotal gäster som kommer under eftermiddagen, säger Anne Sallmén, församlingsassistent.

Grötfrukosten

Socionomen Malin Söderlindh tror att de flesta som äter grötfrukosten främst gör det av ekonomiska skäl.

– Tror mycket att det kan bero på att man har en väldigt låg pension eller så kanske man har försörjningstöd som inkomst. För en del är det till och med dagens mål, säger Malin Söderlindh.

LÄS MER: ”Därför är det bra med en gemenskap utan droger”

Malin Söderlindh och Anne Sallmén menar att samhället blivit tuffare på grund av bland annat individualiseringen, men också rent praktiska saker som stigande matpriser.

– Jag brukar säga att individualiseringen av samhället är den nya folksjukdomen, säger Malin Söderlindh.

På diakonicentret får besökare inte bara gröt utan även hjälp med praktiska saker som exempelvis att fylla i blanketter till myndigheter.

– Att hamna i social utsatthet kan gå så fort. På tre månader kan man bli hemlös. Vi hjälper även dessa individer med rent praktiska saker, säger Malin Söderlindh.

”Viktigaste tillgången”

Per-Christer Andersson är en av de många som besöker stadsmissionen under grötfrukostarna. Han menar att diakonicentret och stadsmissionen var en väldigt viktig tillgång för honom, både idag och under den tid han missbrukade för cirka fem år sedan.

– Första gången jag kom i kontakt med stadsmissionen var när jag helt plötsligt blev bostadslös. Då insåg jag vilken viktig tillgång det är för många när man inte vet vart man ska ta vägen. Och här är alla välkomna, säger Per-Christer Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.