För första gången på flera veckor ökar nu smittspridningen igen. Hör Signar Mäkitalo berätta vilka åldrar som dominerar bland de nya fallen i klippet ovan. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Antalet coronasmittade ökar för tredje veckan i rad

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronasmittade i Sörmland ökar för tredje veckan i rad. Förra veckan konstaterades 172 nya fall, enligt Region Sörmland. Det är en ökning med 31 fall jämfört med veckan innan.

– Det beror på att tillräckligt många inte är vaccinerade ännu. 62 av fallen förra veckan var 10 till 14-åriga barn, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare.

Att samhället och framförallt skolorna öppnat är troligtvis den största anledningen till att antalet nya smittade har ökat i Sörmland, enligt Signar Mäkitalo som inte är förvånad över uppgången.

– Vi har inte hunnit vaccinerat tillräckligt med barn ännu. Vi ser även en ökning bland gruppen 35-40 vilket inte är så konstigt, säger Signar Mäkitalo som hänvisar till att många är föräldrar.

Kommer det att fortsätta öka framöver?

– Det kan öka men inte som i början av pandemin. Däremot bör vi skynda på processen med att ge en tredje dos vaccin till de är 80 plus och även yngre som bor på särskilda boenden. Annars finns det risk att det blir värre för den gruppen, säger Signar Mäkitalo.

Vårdas på sjukhus

Tre patienter med covid-19 vårdas inneliggande på sjukhus i länet, men ingen intensivvårdas. De senaste två veckorna har tio personer vårdats inneliggande på sjukhusen. Ingen person har avlidit på sjukhus i covid-19 sedan slutet på september.

I Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs, Flen och Vingåker har antalet smittade ökat medan det syns en minskning i resterande kommuner.

Vecka 35: 174 

Vecka 36: 169 

Vecka 37: 86

Vecka 38: 72 

Vecka 39: 119

Vecka 40: 141

Vecka 41: 172

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet