Arbetsförmedlingen skärper kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen måste skärpa kontrollen när man anlitar privata utförare. Det menade den nya generaldirektören Clas Olsson när han i dag träffade 800 arbetsförmedlare i Nyköping.

– När det kommer till dem som försöker lura oss krävs det skarpare kontrollåtgärder, sa han.

Det var arbetsförmedlare från Sörmland, Östergötland och flera Stockholmskommuner som var på konferens i Nyköping i dag.

Flera av de anställda vittnade om en tung arbetsbörda.

– Jag hoppas att jag kan ge dem lite råg i ryggen och att de känner att det här är en myndighet där det är kul att jobba. Vi har en viktig uppgift att fylla i samhället, sa Clas Olsson, tf generaldirektör, Arbetsförmedlingen.  

Många splittrade

Sara Dahlén, arbetsförmedlare i Norrköping, sa att det har varit tufft på myndigheten länge.

– Jag tror att många känner sig splittrade och behöver hitta fokus.

De senaste åren har fler och fler uppdrag lagts på Arbetsförmedlingen som numera har ansvar för såväl nyanlända flyktingar som utförsäkrade och som dessutom upphandlar tjänster från 800 privata utförare.

Hur tycker du att ni har klarat av att hålla de bollarna i luften?

– Jag tycker att vi har klarat av det ganska bra, men uppenbarligen inte tilräckligt bra, för vi har fortfarande ett ganska lågt förtroende när man frågar både medborgare och kunder. Vi behöver förbättra oss, sa Clas Olsson.

SVT har i flera granskningar kunnat visa hur Arbetsförmedlingen gett nya uppdrag till företag som misskött sig och kritiserats på andra orter. Man har även prioriterat lägstapris framför kvalitet och därmed accepterat utförare som lagt sig på orimligt låga priser.

”Behöver bli vassare”

Nu säger generaldirektören att man behöver bli bättre på att kontrollera och följa upp företagen.

– Vi behöver bli vassare i vår uppföljning. Vi har utgått från att vi har att göra med leverantörer som i grunden vill göra en bra verksamhet, och det stämmer ju i de flesta fall. Men vi har stött på exempel med leverantörer som bara vill tjäna pengar och då har vår uppföljning inte varit tillräckligt skarp, sa han. 

– När det kommer till dem som försöker lura oss krävs det skarpare kontrollåtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet