De anställda som har blivit uppsagda kommer inte kunna bli omplacerade enligt Christian Lagerqvist. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen säger upp 69 personer i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 personer från Arbetsförmedlingen i Sörmland kommer att få gå, något personalen fick besked om under onsdagen. Ytterligare anställda kommer att sägas upp inom kort.

Arbetsförmedlingen lägger ner i Flen och i Strängnäs, det har SVT Sörmland tidigare berättat om. Men även andra kontor i Sörmland drabbas av nedskärningarna. Totalt i länet har det hittills förhandlats om 69 personer som kommer att få gå.

– Det återstår en hel del funktioner som inte är förhandlade än som chefer, vaktmästare och assistenter, säger Christian Lagerqvist, Arbetsförmedlingens marknadsområdeschef för Östergötland och Sörmland.

Ett 20-tal till kan sägas upp

De enheter i länet som är förhandlade är norra enheten med Eskilstuna som huvudkontor, där det är 32 personer som får gå. I södra enheten där man utgår ifrån kontoret i Nyköping får 23 personer gå, samt i västra enheten där Katrineholm är huvudkontoret får 14 personer gå. Enligt Christian Lagerqvist kommer det att bli ytterligare personer som sägs upp. 

– Uppskattningsvis handlar det om ett 20-tal till totalt i Sörmland, men det är inte förhandlat ännu och jag vet inte från vilket enhet.

Vilka är det som får gå?

– Den absolut största gruppen är arbetsförmedlare, men även en del stödpersonal och företagsrådgivare.

”Nedstämd stämning på jobbet”

Förhandlingsprocessen för de andra funktionerna planeras vara klara i nästa vecka. De anställda som har blivit uppsagda kommer inte kunna bli omplacerade.

Hur påverkar det här de arbetssökande?

– Förhoppningen är att det ska påverka så lite som möjligt men såklart kommer det ta ett tag innan både vi och våra kunder har ställt om till det nya systemet, att få hjälp via digitala servicekanaler. Sedan är det en nedstämd stämning på jobbet just nu, det är tungt, påverkar såklart. Men jag tycker vår personal är professionell,  många känner större oro för våra arbetssökande som behöver mycket hjälp än oro för sitt eget jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.