Arbetslösa ungdomar utbildas inom industri

Uppdaterad
Publicerad

Volvos första egna utbildningssatsning i Eskilstuna, där 40 arbetslösa ungdomar deltagit, är snart klar.

I höst startar en ny omgång där man ökat antalet deltagare till 50.

Tanken är att säkra tillgången på industriutbildad arbetskraft inför framtiden.

”Jag ångrar inte en sekund”

I november förra året började Emma Notehag en ettårig utbildning i industriproduktion på Volvo CE i Eskilstuna. Utbildningen kallas för Volvosteget – en satsning företaget gör för att trygga kompentensförsörjningen inom industrin.

– Många snackar om att det är skitigt på industrier och att det är mest killar som jobbar inom industri också, men jag tyckte att det var värt att testa i alla fall och jag ångrar inte en sekund att jag började här. Jag har lärt mig jättemycket på den här tiden, säger Emma Notehag.

Treårigt projekt

Volvosteget är ett projekt som ska pågå under tre år. Totalt ska 1 200 arbetslösa ungdomar få den ettåriga utbildningen som är förlagd på någon av Volvokoncernens fabriker i Sverige.

Räcker inte industriprogrammet på gymnasiet?

– Om vi tar industriprogrammet så har vi i år ungefär 2 000 sökande inom hela Sverige och det räcker tyvärr inte till, utan Volvo måste också göra egna satsningar, säger Raimo Heinonen, personalchef Volvo CE Eskilstuna.

”De har utvecklats enormt”

I Eskilstuna är det 40 arbetslösa ungdomar som deltagit i den ettåriga utbildningen som avslutas i oktober.

– De har utvecklats enormt. Från att de inte visste någonting om industrin till att många av dem vill jobba inom industrin i hela sitt liv, säger Saif Aziz, mentor.

Skärpta krav

Nu i höst startar en ny omgång och den här gången blir det 50 ungdomar i åldern 18 till 22 år som får delta i utbildningen. Och den här gången har man skärpt kraven.

– Vi har kriteriet att man ska ha godkänt i kärnämnena, det hade vi inte förra året, säger personalchefen Raimo Heinonen.

Varför har ni infört det?

– Vi ser att det finns behov. Vi har väldigt kvalificerade jobb och man måste ha baskunskaperna då i de här ämnena.

De som deltar i utbildningen får avtalsenlig lön, men utbildningen är ingen garanti för att man får jobb på Volvo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer