Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetslösheten ökar – högst andel arbetslösa i Sörmland Foto: SVT

Arbetslösheten ökar – högst andel arbetslösa i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Sverige ökar och i Sörmland är andelen arbetslösa högst i hela landet, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.

En svagare konjunktur börjar sätta sina spår på den sörmländska arbetsmarknaden, som nu har högst andel arbetslösa i hela Sverige på 9,9 procent, jämfört med rikssnittet på 7 procent. I sju av nio kommuner steg arbetslösheten och högst andel inskrivna i länet har Eskilstuna med 13 procent, följt av Flen och Oxelösund.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att nästan 14 000 personer i länet var inskrivna som arbetslösa i oktober.

– Eskilstuna, Flen och Oxelösund är de kommuner i länet med flest inskrivna arbetslösa, säger sektionschefen Sam Farsani.

”Viktigt att skaffa sig en utbildning”

Enligt sektionschefen Sam Farsani är de grupper som är mest drabbade funktionsnedsatta, nyanlända och långtidsarbetslösa.

Han berättar att de främsta orsakerna till den höga arbetslösheten i länet är den låga utbildningsnivån och ett stort mottagande av nyanlända.

– Det är viktigt att skaffa sig en utbildning, vara rörlig och beredd på att pendla dit jobben finns, säger Sam Farsani.

Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Det är en trend som finnes i hela landet och för första gången på 16 månader ökar långtidsarbetslösheten i Sverige. I slutet av oktober hade 148 000 arbetslösa varit utan jobb i minst tolv månader.

Arbetskraften ökar

– Att arbetslösheten ökar i landet beror på flera saker. Dels att vi har en svagare konjunktur och en svagare jobbtillväxt i kombination med myndighetsbesparingar och personalneddragningar. Men det beror också på att arbetskraften ökar. Det är fler som vill bli en del av arbetsmarknaden, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer