Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

ARN kräver att bank ska betala för tjuvuttag

Publicerad

En kvinna blev bestulen på sitt bankkort när hon var utomlands, och på kort tid hann tjuven ta ut närmare 15.000 kronor. Kvinnans bank ville dock inte stå för notan – men det anser Allmänna reklamationsnämnden att den ska.

Kvinnan, som befann sig på en bar utomlands, hade lagt märke till att flera män cirkulerade runt hennes sällskap, och kort därefter upptäckte hon att plånboken med bankkortet i var borta. Dessförinnan hade hon handlat i baren med kort och kod.

Anmälde och spärrade kortet

Det framgår av beslutet i ARN att kvinnan vid upptäckten gjorde en överföring till ett annat kort, gick till polisen och gjorde en anmälan samt spärrade kortet. Innan kortet spärrades hade dock uttag gjorts på närmare 15.000 kronor inom loppet av sex minuter.

Kvinnan anmälde uttagen som obehöriga och ville att banken skulle ersätta henne för de förlorade pengarna.

Läs mer: Håret blev rött – Ellen fick rätt hos ARN

Detta ville dock inte banken, som menade att kvinnan ”genom grov oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sitt kort och sin PIN-kod och ska själv ansvara för de obehöriga uttagen, dock begränsat till 12.000 kronor”.

Anses inte ha brustit tillräckligt

ARN gör dock bedömningen att det inte finns stöd för att kvinnan brustit så mycket i ”uppsikt och tillsyn” över korten att hon gjort sig skyldig till grov oaktsamhet så som det avses i i lagen om obehöriga transaktioner med betalningsinstrument.

Läs mer: ARN går allt oftare på kundens linje

Därför anser ARN att banken ska ersätta kvinnan med ett belopp på drygt 13.500 kronor. Hon ska enligt lagen själv ansvara för ett belopp på 1.200 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer