Assistenten greps misstänkt för brottet i början av september. Personen har släppts, men är fortsatt misstänkt. Foto: TT/ Henrik Montgomery

Assistent fick ärva hus från brukares förälder – misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En personlig assistent misstänks för mutbrott efter att ha ärvt ett hus av en brukares förälder. Assistenten ska ha fått ta emot huset med kravet att brukaren får bo kvar där och bli omhändertagen resten av sitt liv. Nu utreds händelsen av polisens nationella anti-korruptionsgrupp.

Händelsen skedde i våras i södra Sverige, enligt bolaget Carelli Assistans som har huvudkontor i Sörmland. Som följd bor nu brukaren i ett hus som ägs av assistenten.

Företaget, som bedriver personlig assistans, har både polisanmält händelsen och anmält den enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg.

Assistenten greps

Men företaget har inte vidtagit några omedelbara åtgärder gentemot assistenten, då polisens förundersökning pågår. Fallet utreds av nationella anti-korruptionsgruppen på Polisens nationella operativa avdelning, NOA, och leds av åklagare på riksenheten mot korruption. Utöver huset ska assistenten även ha tagit emot 5,6 miljoner kronor från den avlidne föräldern.

Assistenten är skäligen misstänkt för grovt ocker. Åklagaren menar att personen misstänks ha förmått föräldern till brukaren att skriva gåvobreven innan föräldern avled och på så sätt utnyttjat dennes beroendeställning. Assistenten är även misstänkt för grovt tagande av muta, då det funnits ett tjänstesamband mellan gåvorna och personens yrkesroll.

Assistenten greps misstänkt för brotten i början av september. Personen har släppts, men är alltså fortsatt misstänkt.

– Vi har ett antal sådana här ärenden per år. Men det finns säkert ett mörkertal, säger Åsa Elfving, gruppchef för utredning av korruptionsbrott på Polisens nationella operativa avdelning.

Har informerat om mutor

Assistansföretaget har informerat resten av personalen i arbetsgruppen om rutiner gällande mutor. Samtliga arbetsgrupper ska få samma information för att säkerställa att något liknande inte sker igen.

I ett mejl till SVT Sörmland skriver kvalitetschefen Cecilia Falkeborn:

– I våra rutiner framgår tydligt att anställda hos oss inte får ta emot gåvor eller testamentsförordnanden, eller andra typer av fördelar. Vi polisanmäler alltid vid misstanke om mutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.