Eskilstunabo fick gå hungrig på kvällarna i över två år

Publicerad

I över två år har en Eskilstunabo med personlig assistans tvingats gå hungrig och stå ut med smärta på kvällarna. Detta då assistentbolaget inte har gett det stöd som personen har haft rätt till.

Det enligt en lex Sarah-anmälan som Eskilstuna kommun har gjort till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En internutredning som kommunen har gjort visar att biståndskontoret i ett tidigt skede fick kännedom om att personen inte fick den assistans som var beviljad, men agerade aldrig.

Det ledde till att bristerna fortsatte i ytterligare två år.

Enligt kommunen har det saknats arbetssätt för att säkerställa att människor med behov faktiskt får det stöd som har beviljats.

Sedan några månader har kommunen upprepade gånger påtalat bristerna för assistentbolaget, som har skyllt på att assistenten inte vill jobba andra tider.

När anmälan till IVO skrevs hade assistentbolaget fortfarande inte gjort något för att ge personen rätt stöd om kvällarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.